Sesi Persekolahan Penggal 3 Ditangguh

sekolah ditangguh


Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ingin memaklumkan bahawa tarikh permulaan sesi persekolahan bagi Penggal 3, 2021/2022 ditangguhkan selama seminggu. 

Tarikh baharu sesi persekolahan Penggal 3, 2021/2022 ialah 

  •  9 Januari 2022 (Kumpulan A) 
  • 10 Januari 2022 (Kumpulan B) 

Keputusan KPM adalah berdasarkan penelitian kepada kesan banjir besar yang melanda negara baru-baru ini. Sehingga 24 Disember 2021, terdapat 475 buah institusi pendidikan di seluruh negara dijadikan Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau ditenggelami air. KPM sentiasa prihatin akan kesukaran yang dihadapi oleh semua pihak termasuk pengurusan sekolah, guru, murid dan ibu bapa yang terkesan akibat banjir. 

Ketetapan penangguhan ini melibatkan semua institusi pendidikan bawah KPM dan semua sekolah swasta yang melaksanakan kurikulum kebangsaan. Manakala, pengoperasian bagi sekolah antarabangsa dan sekolah ekspatriat adalah mengikut kalendar persekolahan masing-masing. Bagi tadika yang berdaftar bawah KPM, pengoperasian dibenarkan mulai 2 Januari 2022 bagi negeri Kumpulan A dan 3 Januari 2022 bagi negeri Kumpulan B.


Sumber: KPM

Kumpulan A - Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu
Kumpulan B - Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan dan Wilayah Persekutuan Putrajaya).
Previous Post Next Post